Μπακαλιάρος

Αυθεντικός παραδοσιακός μπακαλιάρος Θαλάσσιος κόσμος, για να μη χάνετε τίποτα σε ποιότητα, θρεπτική αξία και νοστιμιά.

Καινοτομία

Ο Θαλάσσιος κόσμος είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει στα καταστήματά της μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο ανοικτό και μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο φιλέτο χωρίς δέρμα.

Τι πρέπει να προσέχετε

  • Κυκλοφορούν διάφορα είδη, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια Gadidae, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν σε ποιότητα, γεύση και θρεπτικά συστατικά τον μπακαλιάρο Gadus Morhua.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση υγράλατου μπακαλιάρου εκτός ψυγείου.

Ποικιλία Gadus Morhua

Ο μπακαλιάρος Gadus Morhua δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους καλύτερους μπακαλιάρους του κόσμου. Η υψηλή ποιότητα και η διατροφική του αξία οφείλεται στα εξής:

Αλιεύεται στα νερά της Βόρειας θάλασσας, στη θάλασσα του Μπάρεντς (μεταξύ Ισλανδίας και Ρωσίας), που είναι από τους πιο καθαρούς και πλούσιους υγροβιότοπους του κόσμου.

Ψαρεύεται κοντά στις ακτές, με παραγάδι, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής του.

Η επεξεργασία του πραγματοποιείται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, ώστε να εξασφαλίζεται ο ικανοποιητικός βαθμός υγρασίας, να διασφαλίζονται τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και στο μαγείρεμα να γίνεται αφράτος και γευστικός.

Στο Θαλάσσιο κόσμο θα βρείτε το γνήσιο μπακαλιάρο Gadus Morhua με τις εξής παραλλαγές:

  • μπακαλιάρος υγράλατος ανοικτός
  • μπακαλιάρος υγράλατος φιλέτο με δέρμα
  • μπακαλιάρος υγράλατος φιλέτο χωρίς δέρμα
  • μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος ανοικτός
  • μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος φιλέτο με δέρμα
  • μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος φιλέτο χωρίς δέρμα

Ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος επεξεργάζεται άμεσα επί του πλοίου, χωρίς την προσθήκη χημικών και συντηρητικών.
Το πάστωμα- αλάτισμα του υγράλατου μπακαλιάρου γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας, διατηρώντας τη φρεσκάδα και το άρωμά του.

Ιστορία πίσω από την παράδοση

Οι ρίζες του γνωστού σε όλους μας μπακαλιάρου ξεκινούν πολύ πριν ανακηρυχτεί στη χώρα μας ως «εθνικό φαγητό» για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με θρύλους από την εποχή των Βίκινγκς, οι οποίοι κυνηγώντας τους μπακαλιάρους, έφτασαν στην άλλη άκρη της θάλασσας και ανακάλυψαν τυχαία το Νέο Κόσμο.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν οι Βάσκοι Ψαράδες, οι οποίοι το Μεσαίωνα εμπορευματοποίησαν τον μπακαλιάρο και τον πάστωσαν. Με το πάστωμα πέτυχαν να εξασφαλίσουν τροφή για τα μακρινά τους ταξίδια, αλλά και να έχουν στα χέρια τους ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στην Ελλάδα, ο μπακαλιάρος έφτασε όταν έμποροι της Πελοποννήσου αντάλλαζαν μεγάλες ποσότητες παστού μπακαλιάρου με σταφίδες!